Podem definir l’osteopatia com un concepte terapèutic o medicina natural que entén la salut de la persona en la seva globalitat. Enfoca el tractament a harmonitzar el correcte moviment i la funcionalitat alterada de l’organisme tornant-li la capacitat de recuperar-se.

“L’osteopatia examina l’individu en el seu conjunt i busca sempre la causa del trastorn o disfunció a través d’una aproximació holística i no sols simptomàtica.” La teoria osteopàtica ens diu que les alteracions del sistema neuromusculesquelètic tenen relació amb la biomecànica del cos, podent influir tot plegat en la funció natural dels òrgans. Es considera la persona com un tot tant en la seva vessant física, química i emocional on l’estructura (anatomia) i la funció (fisiologia) van totalment lligades.

L’osteopatia utilitza les mans per detectar les anomalies del moviment i les corregeix aplicant una gran varietat de mètodes de tractament, des de tècniques de parts toves, estiraments i mobilitzacions articulars passives fins a maniobres d’ajustaments articulars específics per a poder restablir la mobilitat natural. L’osteopatia no és una alternativa a la medicina convencional, sinó que és una professió complementària.

 En què pot ajudar l’osteopatia?

Afectacions funcionals de l’aparell locomotor: mals d’esquena com lumbàlgies, cervicàlgies, dorsàlgies, contractures musculars, dolors articulars, hèrnies discals, molèsties en articulacions perifèriques…

  • Molèsties funcionals d’òrgans interns: acidesa, reflux, restrenyiment, amenorrees, disparèunies, durant l’embaràs (reequilibració del sistema corporal pre i post part), adherències posterior a intervencions quirúrgiques.
  • Molèsties funcionals neurològiques: vertigen, neuràlgia d’Arnold, neuràlgia del trigènim, formigueig a mans o peus,…
  • Trastorns de l’esfera crani cervical: cefalees, migranyes, vertígens, mareig, acúfens, bruxisme, ortodòncia, patologies mandibulars, plagiocefàlia, torticolis …
  • Problemes en el rendiment esportiu: lesions de repetició, sobrecàrregues musculars, tendinitis, millorar gest esportiu,..

Què pots esperar d’una sessió d’osteopatia?

L’osteòpata comença la visita amb un interrogatori amb l’objectiu de conèixer el problema que ha portat al pacient fins a la consulta i poder esbrinar els possibles orígens de les dolències explicades. Farà per tant preguntes sobre l’estat general de salut actual, antecedents de salut personals i/o de família. Serà útil, si es tenen,  presentar proves complementàries de diagnòstic (radiografies, tac, anàlisis,..) que puguin orientar o contraindicar el tractament. Tot seguit, realitzarà un examen clínic complert, basat en l’observació de la postura, els moviments actius del pacient, la palpació i l’estudi de la mobilitat articular. Finalment, havent descartat o confirmat les hipòtesis inicials, s’aplicarà un tractament basat en tècniques de teràpia manual per ajudar a la recuperació de l’equilibri funcional de l’organisme i restablir la bona salut de l’individu.

ESPECIALITATS OSTEOPÀTIQUES

En la pràctica de l’osteopatia han aparegut especialitats, tot i no estar encara regulades són una realitat tant a nivell de formació com en la pràctica clínica. Tenim un especial interès en atendre les especialitats d’osteopatia ginecològica i l’osteopatia pediàtrica.

Sense perdre l’enfoc holístic que caracteritza l’osteopatia i tractant altres problemes comuns, us oferim un srvei més especialitzat en aquests dos camps.

Consulta’ns