FISIOTERÀPIA UROGINECOLÒGICA

Essencial en les diferents fases de la vida de la dona, en especial en l’embaràs, part, post-part i menopausa.

Valoració del sòl pèlvic

Consisteix en una entrevista i una valoració especifica de la zona abdominal i pèlvica (valorant força, tó, sensibilitat,…). És important explicar qualsevol cosa que et preoucupi. Al finalitzar la valoració la fisioterapeuta t’explicarà el que ha trobat i t’orientarà en quins exercicis o tractament cal seguir.

Recuperació postpart

Important realitzar aquesta recuperació postpart tant en part vaginal com cessària. La fisioterapeuta especialitzada en uroginecològia et podrà dissenyar un plà personalitzat de recuperació.

Disfuncions del sòl pèlvic

El sòl pèlvic pot patir múltiples disfuncions com ara: restrenyiment, hemorroides, fisures anals, incontinència d’orina i/o fecal, dolor a les relacions sexuals, anorgàsmia, dismenorrea, prolapse, hipotonia, poca força… una bona valoració i tractament de fisioteràpia és clau.

Tractaments durant l’embaràs

Exercicis dirigits

En les tècniques més utilitzades, destaquem:

  • teràpia manual: conjunt de tècniques manuals per tractar la musculatura, articulacions, teixits fàscia les,… Normalitzant així la funció d’aquestes estructures. Inclou tècniques d’estirament, massatge, drenatge linfàtic, tècniques nmiofascials,…
  • Electroestimulació: ens ajudarà a millorar la funció del múscul, millorant la força, el tó, la contractibilitat…
  • Biofeedback electromiogràfic i manomètric: ens ajudarà a millorar la funció i control de la musculatura del sol pèlvic utilitzant estímuls visuals que ens ajudaràna a integrar la funció d’aquest conjunt muscular.
  • Masatge perineal: conjunt de tècniques manuals que facilitaran la normalització de tensions musculars. Pot ser de gran interès de cara al part, en disfuncions sexuals, Coma complement en tractament de cicatrius…
  • Gimnàstica abdominal hipopresiva: gimnàs terapèutic que utilitzem en la recuperació de sòl pèlvic i faixa abdominal. Combina treball corporal global amb tècniques específiques respiratòries que seran de gran ajuda per millorar aquesta musculatura sense generar augment de pressió abdominal.
  • Revisió dels hàbits i tècniques comportament: cuidar els hàbits al voltant del procés de micció, defecació, higiene,… pot ser de gran interès en el treball de disfuncions perineals.
  • Exercicis: a través de diferents propostes ajudarem amb exercicis a la consulta i al domicili per normalitzar tensions.
  • Neuromodulació: a través d’estimulació de vies nervioses busquem conseguir millorar el control i la funció de la bufeta, estimular els reflexes, el control ano-rectal.

Com és una consulta de fisioteràpia uroginecològica?

A la primera consulta de valoració es realitza una entrevista amb la pacient i una exploració que ens permeti valorar el seu estat i plantejar el tractament de fisioteràpia.

En tot moment s’informarà a la dona sobre les tècniques a utilitzar respectant sempre les necessitats de la pacient de manera que s’estableix i un espai d’intimktat i confortable per la dona.

En tots els tractaments, s’implica de forma activa a la dona, de manera que es complementen els tractaments a la consulta amb exercicis i propostes de treball a realitzar al domicili.

És necessari que s’aporti l’informe ginecològic o altres proves complementàries que puguin ser d’interès pel tractament.

Dirigit per Anna Jané

Tornar al catàleg de Serveis